Διάστρεμμα Ποδοκνημικής.

Διάστρεμμα Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Οι συνδεσμικές κακώσεις στην ποδοκνημική άρθρωση είναι η συχνότερη αθλητική κάκωση αποτελώντας περίπου το 20% όλων των αθλητικών τραυματισμών ενώ σε μερικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, και το χάντμπολ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

Ανατομία

Η ποδοκνημική άρθρωση σχηματίζεται 3 οστά , το κάτω άκρο της κνήμης, τον αστράγαλο και το κάτω μέρος της περόνης. Τα 3 αυτά οστά συγκρατούνται μεταξύ τους με μια σειρά συνδέσμων και τον αρθρικό θύλακα. Οι σύνδεσμοι προστατεύουν την άρθρωση από ανώμαλες μη φυσιολογικές κινήσεις, και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμβιομηχανική της άρθρωσης. Οι σύνδεσμοι είναι ισχυροί και ελαστικοί στην κατασκευή τους . Αν διαταθούν μέσα στα όρια της ελαστικότητάς τους επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μήκος χωρίς τραυματισμό. Όταν όμως βίαια διαταθούν πέρα από την αντοχή τους, τότε μπορεί να υποστούν μερική ή και ολική ρήξη των ινών τους.

Μηχανισμός κάκωσης ποδοκνημικής

Τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής συμβαίνουν όταν το πέλμα γυρίσει – περιστραφεί (έσω ή έξω) ή αναδιπλώσει πέρα από τα φυσιολογικά όρια της κίνησης και σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί τους συνδέσμους να διαταθούν πέρα από το όριο της ελαστικότητάς τους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπατο ή τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος , κατά την προσγείωση μετά από ένα άλμα ή από την σύγκρουση του πέλματος ενός αθλητή έναντι του άλλου. Ανάλογα με τη δύναμη της κάκωσης, τον μηχανισμό και το βαθμό της διάτασης μπορεί να τραυματιστεί ένας, δύο ή περισσότεροι σύνδεσμοι οι οποίοι μπορεί απλά να διαταθούν μέχρι και να υποστούν πλήρη ρήξη.

Ταξινόμηση τραυματισμού
1ου Βαθμού

Ελαφρά διάταση των ινών του συνδέσμου
Ελαφρύ πρήξιμο και ευαισθησία γύρω από τον αστράγαλο

2ου Βαθμού

Μερική ρήξη του συνδέσμου μέχρι 50%
Μέτριο πρήξιμο γύρω από τον αστράγαλο και πόνος
Χαλαρότητα της άρθρωσης κατά την κλινική εξέταση

3ου Βαθμού

Μερική ρήξη του συνδέσμου μέχρι 50%
Μέτριο πρήξιμο γύρω από τον αστράγαλο και πόνος
Χαλαρότητα της άρθρωσης κατά την κλινική εξέταση

Αντιμετώπιση

Το διάστρεμμα απαιτεί εκτίμηση του μεγέθους του τραυματισμού στον τόπο και τον τρόπο ατυχήματος. Οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης της τραυματισμένης άρθρωσης.

Οι πρώτες ενέργειες μας θα πρέπει να είναι οι εξής:
  • Περίδεση με σχετική Πίεση.
  • Παγοθεραπεία.
  • Ανάρροπη θέση του άκρου.
  • Πλήρης ακινησία της άρθρωσης μέχρι να εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση από γιατρό Ορθοπεδικό μέσω κλινικής αξιολόγησης και απεικονιστικών μεθόδων ( ακτινογραφία, αξονική, μαγνητική).
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι στόχοι της αποκατάστασης είναι ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα δηλαδή να μειώσουμε το οίδημα και τον πόνο, να επιταχύνουμε την διαδικασία επούλωσης και να αποκαταστήσουμε την λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Για να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους χρησιμοποιούμε:
  • Ειδική αποιδηματική περίδεση του άκρου.
  • Θεραπευτική-αντιδοιματική μάλαξη (MLD).
  • Κινητοποίηση της άρθρωσης και ενδυνάμωση.
  • Ισορροπιστικές ασκήσεις για να βελτιώσουμε την ιδιοδεκτικότητα της άθρωσης για να έχει ο ασθενής καλύτερο έλεγχο της κίνησης του μέσω ειδικού θεραπευτικού προγράμματος ασκήσεων σε τραμπολίνο, λάστιχα, μπάλες, δίσκους ισορροπίας κλπ.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.