Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα – επασβέστωση ώμου είναι μια παθολογική κατάσταση της άρθρωσης του ώμου που προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω και χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση και συσσώρευση ασβεστίου (κρυστάλλων υδροξυαπατίτη) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ – ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ Η ΑΣΒΣΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

Αυτού του είδους η τενοντίτιδα προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες . Θεωρείται ότι τα άτομα με ενδοκρινολογικά προβλήματα (διαβήτης, υπέρ και υποθυρεοειδισμός) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Η ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

Το ακριβές αίτιο είναι άγνωστο, αλλά επικρατεί η άποψη ότι η τοπική ισχαιμία (μειωμένο οξυγόνο) στους τένοντες του στροφικού πετάλου ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης ή πιθανώς λόγω μηχανικών παραγόντων (σύνδρομο πρόσκρουσης) οδηγεί σε ινοχόνδρινη μεταπλασία και σε εναπόθεση κρυστάλλων από τα χονδροκύτταρα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΠΩΣ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ Η ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς είναι ο πόνος. Μερικές φορές ο πόνος οδηγεί σε μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του ώμου και δυσκαμψία. Επιπλέον, οι ασθενείς εμφανίζουν τοπική ευαισθησία κατά την ψηλάφηση, στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι εναποθέσεις του ασβεστίου.

Ο ακτινολογικός έλεγχος με απλή ακτινογραφία μπορεί να απεικονίσει την εναπόθεση των κρυστάλλων του ασβεστίου, ενώ άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η Αξονική και η Μαγνητική τομογραφία παρουσιάζουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση της επασβέστωσης αλλά δεν είναι απαραίτητες για την διάγνωση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζεται συντηρητικά (μη χειρουργικά) με Φυσικοθεραπεία και την λήψη αντιφλεγμονώδων φαρμάκων από το στόμα σε συνδυασμό με παυσίπονες αλοιφές τοπικά ( για την μείωση του πόνου). Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ασβεστώματος, ο Φυσικοθεραπευτής με την χρήση Κρουστικών Υπερήχων (shockwave ESWT ) μπορεί να καταπολεμήσει απευθείας και άμεσα το ασβέστωμα. Αυτό συνεπάγεται με αύξηση της αιματικής ροής του τένοντα, αισθητή μείωση του πόνου σε μικρό χρονικό διάστημα, αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και γρήγορη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.