Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου.

Kήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (η αλλιώς δισκοκήλη) αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα. Η έλλειψη της σωματικής άσκησης, το αυξημένο σωματικό βάρος, η συνεχής λανθασμένη σωματική στάση καθώς και η κληρονομικότητα αποτελούν αιτίες πρόκλησης του προβλήματος.

ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΙ ΔΙΣΚΟΙ

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους και σκοπός τους είναι η απορρόφηση των φορτίσεων της σπονδυλικής στήλης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από 2 μέρη: εξωτερικά από τον ινώδη δακτύλιο και εσωτερικά τον πηκτοειδή πυρήνα . Ο πηκτοειδής πυρήνας έχει ζελατινώδη υφή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό και βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου. Ο ινώδης δακτύλιος ο οποίος αποτελεί μια ισχυρή κατασκευή από πέταλα κολλαγόνου που προσφέρει σταθερότητα ενώ η κύρια λειτουργία του είναι να συγκρατεί τον πηκτοειδή πυρήνα στη θέση του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου συμβαίνει όταν ο ινώδης δακτύλιος υποστεί ρήξη και ανοίγει, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό τον πηκτοειδή πυρήνα να εξέρθει προς τον μηνιγγικό σάκο ή την ρίζα περιφερικού νεύρου. Η πίεση αυτή δημιουργεί συνθήκες φλεγμονής προκαλώντας τοπικό πόνο και ανάλογα με την περίπτωση πόνο κατά μήκος του περιφερικού νεύρου που πιέζει.

Μία κήλη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τμήμα της σπονδυλικής στήλης ( αυχένα, θώρακα, οσφύ) όμως η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στην οσφυϊκή μοίρα, μετά στην αυχενική και πολύ σπανιότερα στη θωρακική μοίρα. Επιδημιολογικές μελέτες για την οσφυϊκή δισκοκήλη παρουσιάζουν πως πιο συχνά συναντάται σε άντρες ηλικίας 25-50 ετών. Επιβαρυντικοί και προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι το επαναλαμβανόμενο σήκωμα βάρους με λάθος τρόπο , η καθιστική εργασία, η έλλειψη άσκησης και η λανθασμένη Φυσική Εργονομία του σώματος μας στην καθημερινότητα (κακή σωματική στάση, μη σωστή οργάνωση του χώρου που ζούμε).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της κήλης και το σημείο εντόπισής της. Οι πάσχοντες παραπονιούνται για οξύ ή χρόνιο πόνο στη μέση , ενώ σε εμπλοκή της ρίζας κάποιου νεύρου μπορεί να υπάρχει αναφερόμενος πόνος, μούδιασμα ή παραισθησία στα κάτω άκρα.

Επίσης, συχνά συνυπάρχει μυϊκός σπασμός, μειωμένη έκταση της οσφυϊκής μοίρας και επιδείνωση των συμπτωμάτων με τον βήχα ή το φτέρνισμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της κήλης πραγματοποιείται μέσω απεικονιστικών μεθόδων ( π.χ. μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία, ενίοτε ακτινογραφία), ενώ απαραίτητη είναι και η κλινική συνεκτίμηση για την διαφοροδιάγνωση από άλλες καταστάσεις, όπως οι όγκοι. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι έχουν μεσοσπονδύλια κήλη αλλά δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της κοινής μεσοσπονδύλιας κήλης πρέπει να είναι συντηρητική.

Οι Φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της δισκοκήλης είναι οι εξής:
  • Φυσικά Μέσα (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχος κ.α.).
  • Μάλαξη.
  • Αξονική Αποσυμπίεση.
  • Πρόγραμμα ενδυνάμωσης κορμού.
  • Εκμάθηση σωστής Εργονομίας.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.